Zarządzanie Ryzykiem Zdrowotnym, 3 rok, I st
Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studenta z podstawową wiedzą na temat zahamowania, odwrócenia lub opóźnienia procesu kancerogenezy poprzez zachowania profilaktyczne wpływające pozytywnie na organizm ludzki jako efekt zachowań zdrowotnych sprzyjających zdrowiu i wynikających z szeroko rozumianego stylu życia.
Wykłady (30h):
1. Chemoprofilaktyka-definicja, cele, zadania
2. Czynniki chemoprofilaktyczne
3. Mechanizmy działania czynników chemoprofilaktycznych
4. Badania przesiewowe- skryning
5. Markery nowotworowe i wybrane wskaźniki laboratoryjne w onkologii
Seminaria (30h):
1. Wpływ stylu życia na procesy naprawcze komórek organizmu
2. Naturalne związki chemiczne o działaniu chemoprofilaktycznym
3. Syntetyczne związki chemiczne o działaniu chemoprofilaktycznym
4. Znaczenie wybranych związków pochodzenia roślinnego w diecie zapobiegającej chorobom nowotworowym
5. Strategie chemoprewencyjne w odniesieniu do wybranych nowotwotów
Ćwiczenia (15h):
1. Znaczenie chemoprewencji w wybranych chorobach nowotworowych
2. Chemoprewencja chorób nowotworowych układu pokarmowego w badaniach klinicznych
3. Chemoprewencja raka gruczołu krokowego w badaniach klinicznych
4. Chemoprewencja raka piersi i jajnika w badaniach klinicznych
5. Chemoprewencja wybranych chorób krwi
Piśmiennictwo:
1. R. Kordek, Onkologia. Podręcznik dla studentów i lekarzy, VM Group 2013
2. M. Jarosz , Nowotwory złośliwe. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania, PZWL 2008
3. M. Matysiak, J. Zbrożek, Choroby krwi , PZWL 2010
4. T. Robak, Hematologia dla studentów i lekarzy, UMŁ, Łódź 2007
Forma zaliczenia: egzamin